Storm

När SMHI går ut med vädervarningar är det bra att vara väl förberedd, läs och följ väderutvecklingen via SMHI, Sveriges radio, TV eller internet. Förbered dig och planera innan stormen kommer.

Varje enskild individ är personligt ansvarig för sin egendom. En storm kan resultera i strömbortfall och/eller störningar i dricksvattenförsörjningen. Att vara förberedd och klara sig ett par dagar är en god idé. Fundera igenom vad som behövs i ditt hushåll. Kika igenom punkterna nedan och se hur förberedd du är:

  • Plocka undan eller förankra lösa föremål på tomten eller på din balkong, det kan exempelvis vara blomkrukor, lösa takpannor, utemöbler, studsmattor, grillen etcetera.
  • Säkra byggställningar eller andra tillfälliga konstruktioner så att det inte finns löst material som kan lossna och vålla skada.
  • Se till att ha ficklampa, batterier, stearinljus och tändstickor hemma om det blir strömavbrott. Kom ihåg att släcka levande ljus innan du går till sängs eller går hemifrån!
  • Har du brunn med elektrisk pump - se till att pumpa upp vatten.
  • Ladda din mobiltelefon.
  • Se efter så att fönster och dörrar är ordentligt stänga.
  • Stanna inne så långt det är möjligt. Om du måste ge dig ut så var försiktig.

Vid storm är det bra att följa väderutvecklingen, exempelvis på SMHI:s hemsida. Länk till annan webbplats.

Efter stormen
Tänk på att lösa grenar och takpannor kan blåsa ner även efter att vindarna har dragit vidare. Du som är fastighetsägare bör se över hus och trädgård och rapportera eventuella stormskador till ditt försäkringsbolag.

Senast publicerad:

Checklista för krisberedskap i hemmet

Läs gärna checklistan Pdf, 305.1 kB. för att få tips om en god krisberedskap i hemmet. Vad ska man tänka på, vad är bra att ha hemma?

Senast publicerad: